Blog

15-12-2020

Vergaande lockdown: kinderopvang en scholen dicht vanaf woensdag 16 december

Kinderopvang en scholen gaan dicht met ingang van woensdag 16 december tot en met tenminste 17 januari 2021. Dit liet premier Rutte vanavond weten tijdens zijn speech in het Torentje na afloop het spoedoverleg van de Ministerraad van vandaag. De besmettingscijfers gaan de verkeerde kant op en het Kabinet wil bewegingen en contactmomenten tot een minimum terugbrengen. Sluiting van onderwijs en kinderopvang draagt hier aan bij. Noodopvang zal binnen de reguliere tijden van de kinderopvang worden geboden aan kinderen van ouders met cruciale beroepen, die een contract met de kinderopvang hebben.

Wat houdt dit in?

 • Sluiting
  Vanaf woensdag 17 december sluit de kinderopvang haar deuren voor de reguliere opvang (dagopvang en BSO) in kindercentra tot en met dinsdag 19 januari 2021.
   
 • Compensatieregeling voor ouders ‘met en zonder KOT’
  De compensatieregeling zoals die gold tijdens de sluiting dit voorjaar, wordt weer opgetuigd. Dit betekent dat de overheid alle ouders die gebruik maken van kinderopvang, dus zowel met als zonder recht op kinderopvangtoeslag, compenseert. Ouders wordt verzocht om net als tijdens de sluiting van kinderopvang dit voorjaar, de facturen door te betalen.
   
 • Noodopvang
  Vanaf a.s. woensdag is de kinderopvang open voor ouders die een contract hebben met de kinderopvang voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken en van wie één van de ouders werkzaam is in een cruciaal beroep. Ook wordt noodopvang geboden aan kinderen in een kwetsbare positie. Kinderen worden zoveel mogelijk op hun eigen locatie opgevangen.
   
 • Noodopvang alleen tijdens reguliere tijden
  Kinderopvang is open voor noodopvang alleen tijdens reguliere openingstijden. Dat betekent dat vanaf 21 december, als de kerstvakantie begint, de BSO open is voor noodopvang tijdens reguliere vakantietijden. Vanaf maandag 4 januari, als de kerstvakantie voorbij is, maar de scholen nog dicht zijn, is de BSO weer open voor noodopvang tijdens reguliere (niet-school) tijden. Scholen zullen in die periode zelf noodopvang moeten organiseren voor de kinderen wiens ouders werkzaam zijn in cruciale beroepen.

29-9-2020

Corona Update

Iedereen heeft natuurlijk de persconferentie van de overheid in de gaten gehouden om te luisteren naar de nieuwste corona richtlijnen. Gelukkig voor alle kinderen kunnen zij gewoon lekker naar school en naar de BSO en is de impact op hun sociale leven minimaal. 

Op De Kleine Jungle zijn er op de reguliere opvang dagen meer dan 30 kinderen aanwezig op de locatie. De kinderopvang is echter vrijgesteld van deze regel dus uw kind kan dus gewoon gebruik maken en avonturen beleven op De Kleine Jungle. 

In de Herfstvakantie hebben we op De Kleine Jungle vaak leuke uitstapjes op het programma staan. Maar door de maatregelen tegen corona blijven we deze periode liever op of dichtbij de eigen locatie.

Hoe de activiteitenprogramma er deze herfst precies uit gaan zien, zal in de nieuwsbrief staan. Bovendien zijn we afhankelijk van eventuele aanpassingen van de maatregelen. Wij blijven hoe dan ook de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de lokale GGD volgen. Vooralsnog betekent dat:

 • We blijven op locatie of in de buurt
 • Kinderen uit dezelfde bso-groep kunnen vrij met elkaar sporten en spelen
 • Alle volwassenen houden anderhalve meter afstand van elkaar
 • We vermijden drukke plekken en het ov

Dus we kunnen wél samen een speurtocht doen in de buurt. We kunnen sporten en bewegen op ons sportveld en natuurlijk zijn er heel veel leuke dingen die we kunnen doen op onze eigen locatie.

28-8-2020

SAAI... 

Bijna iedere pedagogisch medewerker op de bso of ouder thuis zal het kennen: kinderen die altijd hetzelfde willen doen. Jongens die alleen maar willen voetballen, knutselmeiden die hele middagen vingerhaken of kinderen die alleen maar willen computeren. Wat je ook aanbiedt, ze willen niets anders doen en vinden alles ‘saai’. Vooral bij de oudste kinderen (9 t/m 12) hoor je dit vaak. Best lastig, want als pedagogisch medewerker of ouder wil je de kinderen graag  afwisselende activiteiten aanbieden en dat lukt bij deze kinderen eigenlijk niet. Hoe kun je hier verandering in brengen?

Het patroon doorbreken

Vanaf een jaar of 9 krijgen kinderen steeds meer hun eigen mening over wat ze wel en niet leuk vinden. Kinderen van deze leeftijd storten zich volledig op activiteiten die ze leuk of interessant vinden en kunnen hier al hun tijd mee bezig zijn. Zo kunnen ze iedere dag uren gamen (waarbij ze steeds hetzelfde spel doen) of zijn ze iedere vrije minuut aan het voetballen, tekenen of vingerhaken.

Kinderen op deze leeftijd willen ook steeds beter worden in de dingen die ze leuk vinden, ze willen zich meten aan vriendjes en klasgenoten. Vanuit het oogpunt van het kind is het dan ook heel logisch dat ze keer op keer dezelfde activiteit doen. Hoewel het een normale fase in de ontwikkeling van het kind die weer voorbijgaat, wil je als pedagogisch medewerker of ouder dit patroon toch doorbreken. Je belang ligt in de visie dat kinderen nieuwe dingen moeten ervaren. Dit kan worden bereikt met een afwisselend activiteitenaanbod of door kinderen meer bij de groep te betrekken.

Sluit aan bij de belangstelling en interesse van het kind…

Wil je kinderen meer afwisseling bieden en bij de groep betrekken? Sluit dan aan bij de belangstelling en interesse van het kind, verdiep je in de activiteiten die kinderen kiezen en vindt daarin inspiratie voor het aanbieden van iets anders. Kinderen die veel gamen willen vaak wel meedoen aan een knutselactiviteit als ze hun favoriete Pokémon kunnen knutselen. Voetballers vinden het super leuk om een tafelvoetbalspel te maken of om mee te doen aan een voetbalpoule. Met de tekenaars kun je een gezamenlijk stripverhaal maken en die meiden die alsmaar vingerhaken vinden punniken, breien en haken vast ook heel leuk. Kijk voor meer ideeën eens op een virtueel prikbord als Pinterest.

… en bij de onderliggende behoefte

Sluit vooral ook aan bij de onderliggende behoefte. Die jongens die altijd willen voetballen hebben behoefte aan beweging en competitie; vaak vinden ze andere spellen die aan die behoefte voldoen, zoals trefbal en slagbal, ook geweldig. Kinderen die veel gamen, tekenen of andere individuele activiteiten doen, kunnen behoefte hebben aan een moment van rust na school. Geef ze dit vooral en probeer ze daarna met een activiteit die zij interessant vinden bij de groep te betrekken. Knutselmeiden hebben vaak behoefte om in kleine groepjes iets te doen. Gezelligheid staat daarbij voorop, dus biedt hen vooral gezellige activiteiten aan.

Kortom, achterhaal welke behoeften en interesses er achter zelfgekozen activiteiten zitten, sluit daar in je activiteitenaanbod op aan en je zult merken dat kinderen vaker kiezen voor activiteiten die jij hen aanbiedt en dat je het woordje ‘saai’ steeds minder vaak hoort.

15-07-2020

Richtlijnen RIVM snottebellen 6 t/m 12 jaar

Samen met Jeugdartsen Nederland en in afstemming met het RIVM, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Brancheorganisatie Kinderopvang Is er een beslisboom gemaakt. Als je de vragen van de beslisboom doorloopt zie je heel eenvoudig of een verkouden kind aan de voorwaarden voldoet. De beslisboom is een hulpmiddel voor ouders, medewerkers van de kinderopvang en leerkrachten om te bepalen of een kind van 6 t/m 12 jaar naar de opvang / school mag komen of thuis moet blijven. 

Zomervakantie Programma

In de week van 22 juni 2020 wordt het zomervakantie programma bekendgemaakt wij hebben weer tal van leuke en avontuurlijke activiteiten op het programma staan! Houd de nieuwsbrief in de gaten hoe en wanneer je je kind kan inschrijven voor de activiteiten!

Buitenspeel mogelijkheden uitgebreid!

De buitenspel mogelijkheden bij De Kleine Jungle worden nog verder uitgebreid door een vergroting  van ons huidige buitenterrein met 100m2. Op 8 juni is er begonnen met de werkzaamheden die bestonden uit het verbreden van ons terrein aan de slootkant. Dit gebeurde door het plaatsen van een nieuwe damwand en het verwijderen van de oude. De damwand is inmiddels af met als resultaat dat het speelveld en langs het gebouw een meter breder is geworden! Vanaf 22 juni worden de nieuwe hekken geplaatst en gaat het straat werk beginnen. In de zomervakantie gaan wij het buitenterrein opnieuw inrichten en samen met de kinderen hier invulling aan geven.

8 Juni De Kleine Jungle weer volledig geopend!

Op 8 juni is het eindelijk zover en gaat De Kleine Jungle weer volledig open. Wij hebben er super veel zin in en hopen dan ook dat alle kinderen weer bij ons komen spelen. Mocht uw kind nog niet komen vanaf 8 juni laat dit dan weten door een email te sturen naar info@dekleinejungle.nl Helaas is nog niet alles terug bij het oude, maar dat mag de pret niet drukken. De Kleine Jungle hervat ook weer onze unieke thuisbreng service. Hoe werkt dit ook al weer:

Je komt net terug van je werk. Nog éven de tijd om thuis te komen, te beginnen met koken en misschien even rustig iets te drinken. Ondertussen rijden wij met onze BSO bus naar je toe! Tussen 17:30 en 18:00 uur of tussen 18:00 en 18:30 uur gaat de bel en staan we voor jullie deur. De kinderen kunnen meteen aanschuiven voor het eten. Een gezellig moment om alle leuke activiteiten die bij De Kleine Jungle werden aangeboden te bespreken. Nee, dank je, we eten niet mee, we brengen de andere kinderen ook nog even thuis!

Op de BSO blijven verder de regels en protocollen van RIVM gelden: 

Bij één van de volgende klachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden, mag je kind volgens de richtlijnen van het RIVM niet naar school of de buitenschoolse opvang. Dit geldt ook als een huisgenoot verkoudheidsklachten heeft met koorts (38 graden of meer) en/of benauwdheid. Huisgenoot of kind 24 uur klachtenvrij? Dan is je kind welkom bij de opvang. Twijfel je over de klachten? Bekijk dan voor de meest recente richtlijnen altijd de website van het RIVM.

 

Kom kijken

Wilt u met eigen ogen zien bij wie en waar uw kind straks uit school terecht komt?
Neem gerust een kijkje bij de BSO zelf. U bent op elke werkdag van 16:00 - 18:00 welkom.

Direct aanmelden